2013. december 7., szombat

Közvélemény kutatás-Nevelési módszer

Sziasztok! Ma egy rendhagyó bejegyzéssel szolgálok számotokra mégpedig egy olyan irománnyal ami engem már régóta foglalkoztat. Tehát az hogy nagyobb körben melyik nevelési vagy tanítási módszer a legközkedveltebb és le is írom ezeknek a módszereknek az általam vélt fontosságát.
Nagyon szépen köszönöm a Staffordshire & Pitbull Terrier Tartók Klub összes kedves tagjának, hogy kérdésemre választ adva hozzá járultak a bejegyzés megszületéséhez.
Akkor vágjunk is bele! Két fajta nevelési módszerről lesz most szó. Az egyik a falkavezéres illetve a falkában nevelős módszer a másik pedig a jutalomfalatos.
Kép forrása: google


Falkavezéres nevelési módszer:

A legtöbben erre a módszerre hasonlító vagy teljes egészében ezt a módszert alkalmazzák. Saját tapasztalatból mondom hogy ennek a módszernek a hatásossága vitathatatlan. Az egész lényege az hogy olyan környezetben és olyan viselkedéssel neveld a kutyádat mintha falkában élne. Persze lehet hogy sok embernek idegen az a fajta nevelés hogy a kutya alárendelt az ember pedig falkavezér legyen, de ez minden kutya viselkedését meghatározza. Hiszen egy olyan kutya számára aki nem falkavezérek született hatalmas feszültséggel jár ha irányítania kell az otthoni falkát, legyen az ember vagy állat falka ez egyre megy. És ha az egyik falkatag vagyis az ember tegyük fel elmegy iskolába vagy dolgozni a kutya ezt trauma ként éli meg, hiszen úgy érzi a falka azon tagját már nem tudja megvédeni. Ebből alakulhatnak ki rossz szokások vagy viselkedés formák mint a rombolás, megszállottság, agresszió, félelem, bizonytalanság.
Sokan írták a tagok közül  a testmozgás fontosságát. Teljes mértékben egyet értek velük! Hiszen csak képzeljük magunkat a kutyánk helyébe akinek egész nap négy fal között kell lennie és nem mentség erre az hogy "de nagy udvarom van" mert a kutya számára ez csak egy nagy kennel, és mivel számukra nincs semmi olyan dolog ami híreket szolgáltatna a világból mint pl: az internet vagy a tv, ezért kell sétálniuk. Ők így kapnak híreket a világról számukra ez olyan mint nekünk egy órányi internetezés vagy mintha megnéznénk a híradót!
Tehát legtöbben az "én vagyok a falkavezér" módszer mellett döntöttek mikor a kutya nevelésére került a sor.

Kép forrása: google

Jutalomfalatos, pozitív megerősítéses módszer:

Az általam megkérdezett csoport tagjai közül csak néhányan döntöttek emellett a módszer mellett. Annak ellenére hogy trükkök, vagy engedelmesség tanításánál én pozitív megerősítést szoktam alkalmazni, és szerintem nagyszerű és rendkívül hatásos módszer mégis az én meglátásomban még mindig a falkavezéres módszer nevelés terén a legjobb. Tanítás terén mindenféleképpen számomra a legjobbnak vélt módszer a klikkeres képzés és a pozitív megerősítés.
Viszont akkor is azt gondolom és ezek szerint nem csak én hogy a falkavezérség, tehát hogy ki a domináns fél egy nagyon fontos dolog.  Ehhez a témához nem is tudok annyit hozzászólni mint az előzőhöz hiszen mint írtam én is az előbbit használom.

Tehát az általam megkérdezett kutyások többsége a falkavezérség mellett voksolt. Ismételten köszönöm mindenkinek a válaszát és segítségét!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése