2013. október 27., vasárnap

Kutyázási elvek mások és az én szemszögemből

Sziasztok! Először is a mondanivalómat kezdeném azzal hogy túl vagyunk még egy szuper erdei sétán és végre egész jó képek születtek arra hogy megoszthassam veletek, a linket ahol megtekinthetitek a képeket a bejegyzés végén megtaláljátok!

De térjünk is a tárgyra vagyis arra amiről kapta a bejegyzés címét. Ezen a hétvégén úton, útfélen szóval mindig összefutottam kutyásokkal. Ki így foglalkozott a kutyájával, valaki másként nevelte, és elgondolkodtam én mi szerint nevelem a saját ebeimet, vagy miként foglalkozok velük.

Cesar Millan (csodálatos kutyadoki) energiákon és falkabeli viselkedésen alapuló módszere:

Elbeszélgettem egy emberrel akivel összefutottam a haza vezető úton. Rendkívül kedves és szimpatikus volt ő is éppen kutyát sétáltatott egy szettert egész pontosan és el kezdtünk beszélgetni hogy miként neveli a kutyáját vagy milyen módszert alakalmaz és mit mellőz. Arra jutottunk hogy ő a Cesar Millan vagyis a csodálatos kutyadoki féle energiákon alapuló módszert részesíti előnyben. Ezzel szemben néhány ember ellene van a kutyadoki által bemutatott módszernek, főleg a kizökkentésnek és a ledominálásnak. Szerintük túl dúrva. Szerintem lehet hogy dúrva , de a kutyák egymásközt is ugyan ezt alkalmazzák, tehát azt kapja meg a kutya az ember részéről amit falkatársától kapna hasonló esetben. Ezért egyáltalán nem elítélendő módszer szerintem.

Hagyományos nevelés:

Nos ez az a nevelési módszer amit én nem szeretek. A hagyományos alatt értsétek a szöges nyakörves, dicséret nélküli, ráeröltetős tanítási módszert. Mégpedig azért nem vagyok a híve mert tudom mennyire el lehet ezzel rontani egy kutya nevelését, hozzáállását a dolgokhoz. Szerencsére mi nem sokat töltöttünk ilyen közegben de már azt a kevés időt is bánom. Ugyan ez is segített abban hogy a most alkalmazott nevelési szokásaimig eljuthassak. Néhány embert akivel össze futottam ezen a két napon és szóba elegyedtem velük, megkérdeztem, hogy ők mit szólnak ehez a módszerhez és ők hogyan tanítják a kutyájukat. Kapott hideget-meleget a téma, a legtöbb megkérdezett ezt a fajta nevelést elítéli vagy mellőzni próbálja. Viszont volt olyan aki helyeselte vagy az egész nevelési formát vagy csak egy részét. Mondván ez a jó és a legerőteljesebb tanítási módszer. Nos szerintem ha egy kutyát erősen és kötődéssel szeretnénk nevelni pont nem a kényszeren alapuló nevelést kéne használni. Éppen ezért nem lesz ez erőteljes tanítási módszer mert a kutya ettől nem fog jobban kötődni és egyáltalán nem lesz neki örömteli bármilyen feladat elvégzése és igazi kutya-gazda kapcsolat sem teljesedik ki. De ez csak az én véleményem!

Pozitív megerősítés:

Ennél a fajta nevelésnél szinte mindenkitől helyeslő választ kaptam, a legtöbb ember ezzel neveli a kutyáját. Szerintem ez egy szuper dolog és jó volt hallani hogy a dicséreten és játékon és persze a pozitív megerősítéseken alapuló nevelés a legkedveltebb kutyanevelés kapcsán. Én is inkább ennek vagyok a híve szerintem ez a legjobb és legcélravezetőbb nevelés és nem a "ráeröltetem a kutyámra mert az a legjobb és közben fél tőlem és feszült" nevelési módszer. Csak ajánlani tudom rajtunk rengeteget segített úgy gondolom. És itt a kutya is élvezi a tanulást vagy munkát és nem csupán parancsszó kiadása miatt teszi meg amit meg kell, hanem azért is mert úgy áll hozzá a feladathoz hogy "jajj de jó ha ezt teljesítem akkor valami jót kapok utánna" és nem pedig úgy hogy " meg csinálom mert ha nem jót csinálok akkor megrángat a gazdám". Lehet hogy drasztikusan fogalmazok de én ezt így látom. Ez az én szemszögem, mindenkinek meg lehet az egyedi véleménye de én így látom jónak. Nekem ez a favorite nevelési módszer.

Tehát a szerintem legjobbnak tartott nevelési elvek:

  • a kutya örömmel dolgozzon
  • ha kutyát nevelsz tanulj meg kutyául
  • "legyél kicsit te is kutya"
  • pozitívan, szeretettel kell nevelni a kutyát de a fegyelemmel egyenes arányosságban
  • nincs olyan hogy valami nem megy
  • nem a kutya a hibás
Tehát az általam legjobbnak tartott módszer: a Cesar Millan féle és a pozitív megerősítéses módszerek vegyítése. És ez megint csak az én véleményem.

Képek >>itt<<

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése